Túlačka po Uhrovskej doline s jaskyniarmi a s hasičmi

Organizátor: KST Kamarát Uhrovec
Dátum konania: 2. 10. 2016

Klub slovenských turistov Kamarát Uhrovec zorganizoval v nedeľu 2. októbra svoju  tradičnú akciu pre širokú verejnosť, najmä však pre deti a pre rodiny s deťmi – Túlačku. Tentokrát viedla z Uhrovca lesnými cestami k náučnému chodníku v Striebornici, okolo Dubčekovej chaty až do jaskyne Melková, kde na nich čakali jaskyniari – Jozef Kovačik z Bánoviec nad Bebravou a Milan Ďuračka z Kšinnej.

Obaja deťom priblížili vyše štyridsaťročnú históriu novoobjavenej jaskyne Melková nad obcou Žitná Radiša, kde sa už len ako sami dvaja „robinsoni“ snažia vykopávať stále neobjavené priestory jaskyne vynášaním zeminy. Žiaľ, veľkú neplechu im robia vandali, ktorí im ničia zariadenie i nástroje a od tejto namáhavej dobrovoľníckej práce odradili už viacerých nadšencov pre speleológiu v regióne. Obaja jaskyniari ukázali aj pozostatky milióny rokov starého morského dna. Nakoľko sa tam takmer sedemdesiat účastníkov naraz nevošlo, po malých skupinách voviedli pani učiteľky a rodičia svoje ratolesti do dvadsaťmetrovej chodby – osídiel netopierov a pavúkov. Do ďalšej tridsaťmetrovej hĺbky sa však odvážili zliezť po dlhom rebríku len tí najodvážnejší dospelí.

Trasa asi osemkilometrovej Túlačky bola zavŕšená na ihrisku v Žitnej Radiši nielen spoločnou opekačkou. Všetkých privítal na „svojom“ území starosta Rudolf Botka a tunajší dobrovoľní hasiči na čele s Vladimírom Dúbravkom pre všetkých pripravili ukážku vodného útoku, ale aj možnosť vyskúšať si prekážkovú dráhu pre hasičov.

Vyvrcholením každej Túlačky je náročná túlačková súťaž. Deti museli čo najrýchlejšie prebehnúť desať stanovíšť a uhádnuť názov objektu či miesta na fotografiách, kde boli znázornené zaujímavosti práve prejdenej túlačkovej trasy. Najväčšieho povzbudzovania sa dostalo mamičkám s deťmi do 6 rokov… Prví traja z každej kategórie si z rúk starostu prevzali čestné uznania a z rúk predsedníčky KST Kamarát Aleny Borszékovej hodnotné vecné ceny.

Víťazi:
* staršie dievčatá:

  1. miesto – Katarína Mosná – KST Kamarát Uhrovec
  2. miesto – Zuzana Bujnová – KST Kamarát Uhrovec
  3. miesto – Tereza Nagyová – ZŠ Uhrovec

* starší chlapci:

  1. miesto – Jozef Iliaš zo Žitnej Radiše
  2. miesto – Jakub Krcho z Kšinnej
  3. miesto – Samo Škultéty z Uhrovca

* mladšie dievčatá:

  1. miesto – Sandra Valachová zo ZŠ Komenského
  2. miesto – Kamilka Šanková zo ZŠ Komenského
  3. miesto – Sheila Štefániková zo ZŠ Komenského

* mladší žiaci:

  1. miesto – Tomáš Bohuš z KST Kamarát Uhrovec
  2. miesto – Marek Balog z Uhrovca
  3. miesto – Matúš Hornák zo Žitnej Radiše

* mamičky s deťmi do 6 rokov:

  1. miesto – Maťko Bujna z mamičkou Zuzkou z Uhrovca
  2. miesto – Matejko a Terka Dobiašovci s mamičkou Mimou z Partizánskeho
  3. miesto – Richard Filo s mamičkou Zuzanou zo Žitnej Radiše

Všetkým víťazom blahoželáme! A všetkých účastníkov, ale aj tých ďalších, pozývame opäť na akciu pre rodiny s deťmi – a to v sobotu 3. decembra na Mikuláša v prírode! Kde prídu aj čerti…