Zimný zraz turistov regiónu Topoľčany 2017

Organizátor: KST Žochár Topoľčany
Dátum konania: 14. 1. 2017
Trasa: Tovarniky – kalvária v Topoľčanoch – kaštieľ v Tovarnikoch – kostol v Tovanikoch (6 km)

Tentoraz sme si usporiadanie zimného zrazu zobrali na seba. Vzhľadom k tomu, že KST Žochár je mestský klub a hory vo svojej blízkosti nemá a hlavne nemá možnosť získať cenovo dostupnú sálu, rozhodli sme sa usporiadať zimný zraz v obci Tovarníky.

O 8,00 sme sa od Kultúrneho domu Tovarniky pohli ku topoľčianskej kalvárii. Objekt je uzamknutý. Pred pár desaťročiami bola kalvária zničená vandalmi. Kanonik Dorušák ju dal opraviť, postaviť dom správcu a oplotiť. Teraz je prístup sťažený. Správca by mal byť ochotný povoliť vstup. Telefonicky sme to mali dohodnuté. Asi 50 záujemcov v slnečnom a mrazivom počasí si tento cirkevný objekt, ktorý patrí pod faru na Mravenisku, pozrelo. Dozvedeli sa, že bola postavená v roku 1856. Na jej vysviacke bolo 20 000 veriacich. Vznikla ako tlak od veriacich, ktorí chodili do Topoľčian na púte. Tu sme sa prvýkrát stretli s menom Stummer. Leo Stummer navrhol pietu, ktorá je umiestnená za krížom na vrchole. Ľudí som doslova musel vyháňať. Neviem, či boli tak pobožní, alebo sa nevedeli vyrozprávať.

Aj vstup do tovarníckeho kaštieľa sme museli vybavovať. Kaštieľ je v rukách súkromníka, ktorý ho asi kupoval s vidinou okamžitého predaja a teraz nevie, čo s ním. Pred bránou nás už čakal náš odborný sprievodca, Ing. Vargic. Porozprával nám o zániku zmyslu hradov a vzniku pohodlnejších kaštieľov, o Stummerovcoch, čo všetko priniesli do nášho regiónu, o nelichotivom stave kaštieľa, o možnostiach jeho využitia. Pozreli sme si výstavu tehiel. Počas celého pobytu sa naša teplota znižovala. Niektorí sa pohybovali ako podchladené jaštery. Trochu sme sa prehriali v spojovacom trakte na poschodí, kde je veľká presvetlená sála. Po mnohých rokoch sa tu niečo udialo, keď tu hralo divadlo z Tesár. Vonku bolo teplúčko.

Ešte sme chceli vidieť kaplnku a hrobku Stummerovcov. Kostolník bol na telefóne, nuž sme sa dostali dnu. Pôvodná kaplnka v neogotickom slohu bola pekná, dostavba chrámovej lode účelná. Dostavba spojila kaplnku s hrobkou. Hrobku skrýval organ. Kvety v kostole sklonili hlávku pred mrazmi. Okolo kostola sú hroby Stummerovcov i sochy od Lea. Boli sme akýsi rýchli.

V kultúrnom dome sme čakali do 13,00, keď dorazil očakávaný guláš. Po ňom sa začala prezentácia klubov. 15 minútový časový limit dodržali takmer všetci. Príspevky i ich spracovanie sa lepšia. Prezentovalo sa všetkých 13 klubov. V prestávke bola vyhodnotená súťaž o najkrajšiu fotografiu. Porota vyhodnotila ako najlepšiu fotografiu od Aleny Borszékovej. Druhý chod bol prekvapením. Podávali sa rezne so zemiakovým šalátom. No a potom už decibely vyhnali drobný hmyz zo sály a pritiahli tanečníkov. Upratovacia čata čakala vo vestibule na koniec. Ten prišiel prekvapujúco skoro. O 22,45 v sále zostal nedostatočný počet tanečníkov. Viacerí pomáhali pri upratovaní a o polnoci sme boli už doma.

Poďakovanie patrí všetkým pomocníkom za ochotu, pekárom za napečené dobroty i účastníkom za vzorné chovanie. Alkohol v dychu nemalo veľa účastníkov. Prebytky boli odovzdané do DSS a finančne slabšie zabezpečenej rodine. Zrazu sa zúčastnilo okolo 150 ľudí (136 sa podpísalo na prezenčnú listinu).