Spomienkové stretnutie významných turistov okresu Topoľčany na Duchonke

Hrdinom Slovenského národného povstania účastníci XIII. zrazu turistov – Duchonka 1966“ je nápis na pamätnej doske na veľkom kameni pri hrádzi na Duchonke. Pri príležitosti 50. výročia československého zrazu turistov v našom regióne zorganizovala Regionálna rada Klubu slovenských turistov (RR KST) v Topoľčanoch 4. novembra spomienkové stretnutie predsedov klubov KST s bývalými funkcionármi v okrese.

Vďaka lokálpatriotovi rekreačnej oblasti pánovi Beláňovi, majiteľovi zariadenia Hrádza, sa pamätný kameň zachránil a po rokoch zabudnutia dostal opäť na čestné miesto pri hrádzi. Účastníci spomienkového stretnutia si vypočuli príhovor predsedu RR KST Pavla Jančeka, ktorý je zároveň aj predsedom KST Horňan Práznovce. Ku pamätnému kameňu položil venček kvetov a zapálil sviečku z úcty k tým, ktorí sa postarali o výchovu súčasnej turistickej generácie. Minútou ticha potom vzdali hold všetkým v turistickom nebi. Výročie československého zrazu pred polstoročím, ktorého sa vtedy zúčastnilo okolo päťtisíc turistov, nebolo jediným dôvodom stretnutia súčasných a bývalých funkcionárov regionálnej turistiky. Tým druhým bola príprava medzinárodného zrazu turistov z krajín V4 na Duchonke v roku 2017.

Spoločenskému posedeniu turistov v Penzióne Slniečko v hostiteľskej réžii pani Bobošíkovej dominovali spomienky bývalej, dnes už 87-ročnej aktívnej funkcionárky v tom čase Okresného zväzu turistiky v Topoľčanoch, Ety Petrovičovej. Bola to práve ona, ktorá iniciovala usporiadanie zrazu českých a slovenských turistov na Duchonke v roku 1966. Bol to ona, ktorá so svojím manželom Štefanom a neskôr synom Danielom vyznačili v okrese všetky turistické trasy. Prvá z nich viedla zo Solčian na Veľký Tríbeč. Petrovičovci prišli do Topoľčian v roku 1956 a už v roku 1962 vydáva Eta Petrovičová prvú knižku o značených turistických cestách v okrese Topoľčany v pohoriach Tríbeč, Považský Inovec, ale aj Strážovské vrchy v súčasnom Bánovskom okrese. „Keď sme prišli do Topoľčian, neboli žiadne mapy a nebol vyznačkovaný ani centimeter turistických chodníkov. Bola to však krásna práca, keď ste mohli sprístupňovať a objavovať krásy prírody aj pre ostatných ľudí. Do prírody treba chodiť, dáva silu… Mne to už, žiaľ, nie je dopriate,“ hovorí okrem iného Eta Petrovičová, ktorú zdravotné problémy pripútali na vozík. Spolu so synom Danielom, ktorý dodnes značkuje, resp. obnovuje značkovanie turistických trás, priniesli svojim mladším kolegom dnes už historické dokumenty – vlajky, odznaky a bulletiny o československých zrazoch turistov na Duchonke v roku 1966 a na Podhradí v roku 1983. K spomínaniu pani Petrovičovej sa pridali aj 83-ročný Ľudovít Švec z Jacoviec, ktorý v osemdesiatych rokoch stál na čele okresnej turistiky, ale aj Cyril Mikát, ktorý desaťročia viedol turistiku mládeže v okrese a jeho Turistický oddiel mládeže (TOM) Horné Štitáre patril medzi najlepšie nielen v okrese. Pietnej spomienky ale aj spomínania sa zúčastnil aj predseda KST Peter Dragúň, ktorý je zároveň aj dlhoročným predsedom KST Žochár Topoľčany a kým neprijal najvyššiu funkciu KST na Slovensku bol do roku 2014 predsedom Regionálnej rady KST Topoľčany.

Od minulosti k súčasnosti a budúcnosti – tak možno nazvať záverečnú reč regionálneho predsedu KST Pavla Jančeka. Informoval o súčasnom rozvoji turistiky a o zvyšujúcom sa záujem o organizovanú turistiku v 13 kluboch so 760 členmi KST „pod strechou“ RR KST Topoľčany. A, samozrejme, bola reč aj o pripravovanom Medzinárodnom zraze turistov na Duchonke od 6. do 9. júla 2017, ktorí chcú naši turisti zorganizovať v retro štýle a s bohatým kultúrnym programom. Centrom diania bude autokemping, ktorému chcú súčasní topoľčianski turisti v spolupráci s obcou Prašice, súčasným majiteľom kempu, a s ďalšími súkromnými podnikateľmi na Duchonke vrátiť jeho zašlú slávu. Veríme, že sa nám to podarí aj s podporou širokej verejnosti v našom regióne.

Text a foto: Alena Borszéková.