Prosba o pomoc

Dňa 23. 4. 2018 som robil kontrolu turistického značenia po trase: Podhradie, Medziholie, Jamka, Panská Javorina, Jamka, Biela Bukovina, Medziholie, Podhradie.

Za krásneho slnečného počasia mi celkom rýchlo ubiehala cesta. Sem tam som za zastavil, aby som orezal náletové dreviny, ktoré prekrývali turistickú značku. Môžem konštatovať, že značenie až na malé nedostatky, ktoré budú veľmi rýchlo odstránené, je na veľmi dobrej úrovni. Touto cestou chcem aj poďakovať nášmu značkárovi Danielovi Petrovičovi, ktorý si túto prácu robí veľmi dobre.

Ale to nie je hlavný dôvod, prečo som sa rozhodol napísať tento článok. Dobrá nálada ma prešla v okamihu keď som prišiel na Panskú Javorinu…

Pre tých,  ktorí neviete, Regionálna Rada KST Topoľčany dala prevažne na svoje náklady vybudovať  altánok, ktorý bol otvorený v roku 2017 pri príležitosti Medzinárodného zrazu na Duchonke.

Každému turistovi musí srdce zaplesať, keď uvidí túto krásnu stavbu v lone ešte krajšej prírody. A preto som bol strašne sklamaný, že niekto dokáže a je schopný po sebe zanechať taký, prepáčte za výraz, „svinčík“. Nedokážem pochopiť takéto správanie, že niekto si robí z altánku kontajner na odpadky. Nedokážem pochopiť, ako niekto mohol priniesť igelitové vrece a myslieť si, že snáď na Panskú Javorinu prídu smetiari a odnesú jeho „bordel“?!

Nedokážem pochopiť ako niekto môže v takej blízkosti altánku (3 m) založiť ohniská, keď je to v  v tejto oblasti zakázané.

Preto chcem poprosiť Vás všetkých, ktorí navštívite Panskú Javorinu, aby ste si svoje odpadky, ktoré vážia pár dkg odniesli domov a nezakladali v blízkosti altánku ohne!

Cestou späť na Bielej Bukovine som stretol zamestnanca Štátnych lesov a poprosil som ho, či by tie odpadky neodniesol autom dole. Prisľúbil, že to ešte v ten deň urobí. Neviem či sa aj tak stalo. ale aj tuk mu chcem poďakovať za ochotu.

Pre lepšiu predstavu ako to tam vyzeralo pri mojej návšteve prikladám zopár fotografií.

Ďakujem Vám, ak ste si môj oznam prečítali a prípadne ho aj zdieľali aby sme spoločne  upozorňovali na to, aké je pre nás prostredie v ktorom žijeme dôležité a aby sme chránili hodnoty, ktoré sme veľmi ťažko vybudovali preto, aby  slúžili nám a všetkým priateľom turistiky .

S pozdravom Pavol Janček, predseda RR KST Topoľčany

Neporiadok na Panskej javorine