Ostrá ide na Ostrú

Organizátor: KST Ostrá Veľký Klíž
Dátum konania: 14. 2. 2016

Sobotný, upršaný deň nedával víkendovej turistike veľkú nádej. Stal sa však malý zázrak. Určite aj s prispením svätého Valentína je nedeľné ráno, 14. februára, zaliate slnkom. A tak už nič nebráni tomu, aby sa uskutočnila tradičná turistická akcia Ostrá ide na Ostrú, ktorú náš klub organizuje už po 12-ty krát. Ľudia sa pomaly schádzajú, prevládajú domáci, dvaja naši členovia prišli z Turčianok, dvaja turisti z Bošian a traja z obce Podlužany (okres Bánovce nad Bebravou).

Vyrážame po príhovore predsedu a privítaní všetkých účastníkov ako obvykle od kultúrneho domu v Klížskom Hradišti. Pokračujeme cez Dolinu a popri urbárskej chate po asfaltovej ceste. Pri odbočke z nej nás čaká príjemné stretnutie. Každoročne príde naše turistické podujatie pozdraviť p. Karol Smatana, bývalý lesník z Vrchhory. Srdečné zvítanie, milé slová, niečo na zahriatie a tradične aj pekná myšlienka, ktorej slová je cťou zapísať do vrcholovej knihy. Posúďte sami: „Nespyšni v živote, jedno v pamäti maj, vždy radou a skutkom slabšiemu pomáhaj.“ Aké aktuálne v tejto dobe. Rozlúčime sa, veď treba ísť ďalej. Lesnou cestičkou sa dostávame  pod kopec. Čaká nás krátky, ale strmý výstup na samotný vrchol Malej Ostrej (472 m. n. m.). Zvládajú ho všetci, v pomalšom, či rýchlejšom tempe, s úsmevom na tvári. Odmenou, aj napriek silnému vetru, sa nám stávajú pekné výhľady do širokého okolia. Nasleduje klasický program, zápis do vrcholovej knihy a tradičné podpichovanie Petra Maťašeje pri aranžovaní spoločnej fotografie.

Zostúpime naspäť do Doliny, opäť chvíľku po asfalte, a zostáva už len prekonať malý briežok ku poslednému bodu dnešnej túry, Vrchhore. Prekvapením pre turistov je päťcentimetrová vrstva snehu. Keďže je všetko mokré, nesieme aj drevo do lesa v podobe triesok, a tak môžeme vo veľmi krátkom čase rozložiť oheň. Netradičný nedeľný obed, opekaná slaninka, či klobáska, chutí výborne.

Nedeľná, až sviatočná atmosféra a priateľské rozhovory nás sprevádzajú na spiatočnej ceste domov. A o mesiac sa tešíme aj na Vás.

Emil Sasko