Slovenský Kras

Organizátor: KST Žochár Topoľčany
Dátum konania: 5. 5. 2017

Štvordňový autobusový výlet do Slovenského Krasu. Videli sme Zádielskú dolinu, Gombaseckú jaskyňu, priepasť Malá Zomboj a mnoho ďalšieho.

Veľa nás chcelo navštíviť tento pekný kus Slovenska. Počet záujemcov sa vyšplhal na 56. Nakoniec nás odišlo 45. Išli sme na štyri dni, ale množstvo batožiny napovedalo, že niektorí sa už nechcú vrátiť domov.

5. 5. 2017 (piatok)

Bretka – prielom Muráňa – Meliatsky profil – Meliata 5 km

S jednou prestávkou sme dolámaní vystúpili v Bretke. Len pre zaujímavosť, v dedine je kúpalisko s dvoma bazénmi. Ideme Náučným chodníkom Prielomu Muráňa. Nad obcou je ruina kostola, ktorý zbombardovali počas 2. svetovej vojny. V jeho blízkosti sa totiž nachádzal vojenský bunker, ktorý je dostupný cez súkromný pozemok. Stretli sme domácu pani, ktorá nám venovala pohľadnicu obce a okolia. V brale Peškö je priechodzia jaskyňa. Strmé klesanie k rieke je zabezpečené schodmi a zábradlím. Prechádzame na pravý breh Muráňa. Po výdatných dažďoch je vody dosť. Ideme okolo bývalého mlyna, všímame si jaskyňu vytvorenú tokom rieky. V dedine Meliata ideme hľadať Meliatsky profil. Pre laika to nič neznamená. Odborník vie, že je tu študijný materiál hovoriaci o vzniku tejto časti kraja. Sú tu významné nálezy skamenelín. Nenašli sme ho na prvýkrát. Pozreli sme sa naň uznanlivo a odišli k autobusu. Pri ňom nás čakal starosta obce a venoval nám knihu Slovenský kras. V pláne máme ešte Skalickú jaskyňu a časť náučného chodníka.

Pokračovanie textu nájdete na web stránke KST Žochár Topoľčany. Viac fotiek nájdete vo fotogalérii.