Tradičná Túlačka po Uhrovskej doline (XXIII. ročník)

Organizátor: KST Kamarát a Klub Stromu života Uhrovec
Dátum konania: 30. 9. 2017

Tohtoročná Túlačka v réžii KST Kamarát Uhrovec viedla ponad Uhrovskú dolinu od Pamätníka obetiam z II. svetovej vojny na Jankovom vŕšku cez prírodnú rezerváciu až na Uhrovský hrad. Z vyhliadkových bodov si mohli účastníci prezrieť náš rodný kraj ako na dlani.

Našej tradičnej akcie pre školákov a rodiny s deťmi sa zúčastnilo presne 71 malých i dospelých milovníkov prírody a histórie, z troch najbližších okresov – Bánovce, Partizánske a Prievidza. Ale aj z Bratislavy, Myjavx a zo Zvolena. Z Topoľčianskeho okresu prišiel jeden jediný. Na Jankovom vŕšku, kde sme vystúpili zo spoločného autobusu (tí, čo s nezmestili, išli autami), sme od povstaleckej minulosti prešli k súčasným k prírodným krásam. Tie ponúkala prírodná rezervácia Jankov vŕšok, skalnaté vyhliadky Holého vrchu a Kňažinove lúky, kde sme sa tešili z fialového koberca jesienok. Najkrajšie výhľady sme mali však cestou na Uhrovský hrad, na ktorý sme prišli nezvyčajne – zhora, nakoľko hrad leží na úpätí skalnatých svahov zvaných Zrubiská pripomínajúcich malé Súľovské skaly. Na hrade nás čakal kastelán Pavel Pavlis, ktorý nám priblížil históriu, ale aj súčasnú záchranu hradu a ako vždy nezabudol pridať vtipnú legendu. (Ponúkal aj pečenú klobásu, ale my sme sa tešili na opekačku pod hradom.) Z hradu to už bol len kúsok na lúku Čerešňová pri obci Uhrovské Podhradie, kde nám hasiči z DHZ Žitná Radiša pripravili a strážili oheň na opekačku. Pochválili sa tiež novou hasičskou technikou a deťom ponúkli tiež možnosť vyskúšať si disciplíny hasičskej súťaže Plameň.

Vyvrcholením celej akcie Túlačka po krátkom oddychu býva vždy túlačková súťaž zdatnosti, ale najmä vedomostí z prejdenej trasy. V čo najkratšom čase, teda behom, musia súťažiaci absolvovať celkom desať stanovíšť s rozhodcami, a správne uhádnuť z obrázkov objekt alebo miesto, s ktorými sa zoznámili na trase. Podarilo sa to všetkým súťažiacim. Aj mamičkám s deťmi do šesť rokov. Gratulujeme!

Už teraz vás, najmä mládež a rodiny s malými deťmi, pozývame na Mikuláša v prírode a na budúci rok na regionálny zraz turistov v Uhrovci. Dúfame, že vás, rodičov s deťmi, príde čo najviac. Lebo, keď nebudeme učiť deti láske k prírode od malička, o pár rokov nebude mať kto prevziať našu štafetu organizovania turistických akcií. Mali by na to myslieť všetky turistické kluby v našom regióne!

Alena Borszéková

Výsledky tohtoročnej túlačkovej súťaže:
Deti do 6 rokov s mamičkami, resp. s náhradnými mamičkami:

  1. Jurko Kopčan zo Šimonovian,
  2. Terka Dobiašová z Partizánskeho,
  3. Sárka Adamkechová zo Slatinky nad Bebravou.

Mladšie žiačky

  1. Dominika Bohušová z Prievidze,
  2. Nikolka Kšinská z Bánoviec nad Bebravou,
  3. Sandra Valachová z Bánoviec nad Bebravou.

Mladší žiaci

  1. Tomáš Bohuš z Oslian.
  2. Nikolas Filo zo Žitnej Radiše.
  3. Peter Bujna z Uhrovca.

Staršie žiačky

  1. Katka Mosná z Jablonky,
  2. Zuzana Bujnová z Uhrovca,
  3. Julia Zitová z Chudej Lehoty.