Brigáda na Panskej javorine

Organizátor: RR KST Topoľčany
Dátum konania: 19. 5. 2018

Regionálna rada KST Topoľčany (RR KST TO) naplánovala brigádu na Panskej javorine. Posledné obhliadky nás donútili k tomu, aby sme venovali viac pozornosti tejto lokalite, ktorú turisti tak radi navštevujú. Obhliadka, ktorú som vykonal 23. 4. 2018 nedopadla veľmi dobre, všade plno odpadkov dve ohniská v tesnej blízkosti altánku čo nás nenechalo ľahostajnými a preto na zasadnutí RR KST TO, ktoré sa konalo 27. 4. 2018 sme sa dohodli, že je potrebné zorganizovať brigádu a spomenuté nedostatky odstrániť.

Ďalším dôvodom, pre ktorý sme chceli vystúpiť na Panskú Javorinu bolo umiestniť v interiéri altánku informačnú tabuľu, ktorú dal vyrobiť Michal Grach, predseda KST Kostrín. Týmto jemu ako aj firme Drevital Bošany vyjadrujeme poďakovanie za skvele odvedenú prácu a ochotu pomôcť.

19. 5. o 7,45 hod. sa stretávame na Kulháni a po chvíli čakania sa presúvame na Panskú javorinu. Hneď po príchode na miesto nás čaká milé prekvapenie – kopa smetí, ktoré tam ešte donedávna boli, sú preč. Dozvedáme sa, že sa o to postarali Štátne lesy za čo im patrí veľká vďaka. Dosť nám to pomohlo ale aj tak máme plné ruky práce. Vytvorili sme pracovné skupiny, ktoré pracovali na odstraňovaní dvoch ohnísk, ktoré ohrozovali altánok a dostatočnej vzdialenosti od konštrukcie vzápätí sa založilo nové ohnisko. Druhá partia začala natierať drevenú konštrukciu altánku (okenice, krovy, podlahu), natrel sa aj stôl pri rozhľadni, tretia partia vypĺňala voľný priestor pod nosnou konštrukciou kameňmi a vydláždila vchod do altánku. Čerešničkou na torte bolo slávnostné osadenie informačnej tabule a následne aj odhalenie predsedom RR KST TO Pavlom Jančekom a predsedom KST Petrom Dragúňom.

Záverom chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili tejto krásnej a prospešnej turistickej akcie. Ďakujem aj firme Farbylux za poskytnutie farby, riedidla a štetcov. S pocitom dobrej vykonanej práce a prianím aby, turisti a priatelia hôr, ktorí navštívia Panskú javorinu pochopili, že altánok im slúži na oddych a ochranu pred zlým počasím.

Chráňme si spoločne to, čo nám pomáha a odsudzujme tých, ktorí nám to kazia.

S pozdravom Predseda RR KST Topoľčany
Pavol Janček